EUBruxelles, 31 mai 2017

Prezentare generală și beneficiile așteptate

 

De ce Comisia propune aceste noi inițiative?

Sistemul european de transport este în curs de schimbări majore. Se face  trecerea la un sistem de mobilitate mai integrat și multimodal, care necesită o abordare transversală mai cuprinzătoare și, îmbrățișând o gamă largă de domenii de politică la nivelul UE. Cu inițiativele de astăzi, Comisia își propune să modeleze sistemele rutiere și de mobilitate ale viitorului, contribuind la creșterea competitivității, să consolideze echitatea socială și drumul spre zero emisii poluante.

Ce propune astăzi Comisia?

„Europa în mișcare“ este format din:

O comunicare politică care prezintă un plan pe termen lung pentru a oferi mobilitate curata, echitabila din punct de vedere social, competitiv pentru toți europenii.

Un prim set de 8 inițiative legislative, cu un accent special pe transportul rutier. Aceste propuneri vizează în special îmbunătățirea funcționării pieței de transport rutier; Creșterea conditiilor sociale si de ocupare a angajatilor; și promovarea taxarii rutiere inteligente în Europa.

O serie de documente de însoțire fără caracter legislativ, care prezintă o gamă largă de măsuri de sprijinire a politicilor UE menite să accelereze trecerea la un sistem de mobilitate durabilă, digitală și integrată (finanțarea de investiții pentru infrastructură, cercetare și inovare, platforme colaborative, etc.)

Vor fi aduse completări în următoarele 12 luni , de alte propuneri, inclusiv cu privire la standardele de emisii de după 2020 pentru autoturisme și autoutilitare precum și standarde de emisii pentru vehiculele utilitare grele.

Sunt cetățean, cum mă preocupă de noile inițiative?

Propunerile Comisiei va contribui la reducerea poluanților atmosferici și a emisiilor de CO2 precum zgomotul și congestionarea traficului de transport. Acest lucru va îmbunătăți condițiile de sănătate și de viață ale cetățenilor europeni. Utilizatorii rutieri vor beneficia de asemenea de îmbunătățiri așteptate în domeniul siguranței rutiere, din cauza condițiilor sociale mai bune ale șoferilor profesioniști, în special în perioadele de odihnă corespunzătoare și o mai bună aplicare.

În cele din urmă, navetiștii se vor bucura de moduri de transport mai bine conectate și integrate, în special de posibilitatea de a utiliza serviciile de transport cu autobuzul și autocarul interurban mai perfect în combinație cu alte moduri de transport, sau beneficiind de modalități de taxare mai simple în cazul conducerii în străinătate.

Eu lucrez în sectorul transporturilor, cum vor noile măsuri îmbunătăți situația mea?

Propunerile Comisiei vor îmbunătăți condițiile sociale ale lucrătorilor activi din sectorul transporturilor, prin definirea unor norme clare la nivelul UE. Acest lucru este deosebit de important pentru conducătorii auto, care sunt mobili și adesea lucrează în mai multe țări, timp de o lună. Având norme comune și aplicate în mod egal, de exemplu, privind dreptul de a lua repausul săptămânal de 45 de ore în afara cabinelor, șoferii se vor confrunta cu mai putin stres si oboseala.

Sectorul de transport rutier se bazează încă în mare măsură pe documente de hârtie, care impun o sarcină administrativă considerabilă pentru conducătorii auto. Comisia propune astăzi utilizarea tehnologiilor digitale și să se îndrepte spre documente electronice. De acest lucru vor beneficia foarte mult, șoferii care nu vor trebui să-si facă  griji cu privire la documente.

Dețin o companie de transport rutier, cum vor imbunatatii propunerile Comisiei situația mea?

Piața de transport rutier în UE este o piață foarte competitivă. Asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru transportatorii rutieri este, prin urmare, crucială. Propunerile privind transportul rutier face reguli clare si simple, favorizând operatorii care respectă legea, asigurându-se că încălcarea regulilor nu se mai intampla. Normele comune la nivelul UE va reduce sarcina administrativă pentru companiile de transport și utilizarea documentelor electronice se va reduce în mod semnificativ birocratia.

Companiile de transport vor vedea, de asemenea, beneficiile inițiativelor Comisiei atunci când aleg vehicule cu un nou  consum .Emisiile de CO2 și normele de consum  combustibil accesibile, le va permite să compare și să cumpere camioane mai eficiente, permițându-le pentru a economisi bani pe combustibili care reprezinta mai mult de un sfert din costurile lor de operare.

Cum statele membre și autoritățile naționale vor beneficia de pe urma inițiativelor?

Comisia este astăzi propune să ofere statelor membre instrumentele necesare pentru a gestiona mai bine și să investească în infrastructură prin taxarea rutieră inteligenta. Acesta le va oferi, de asemenea, posibilitatea de a aborda mai bine costurile externe de transport,cat si  poluarea aerului, zgomotul și aglomerația.

Inițiativele Comisiei se vor asigura, de asemenea, că statele membre și autoritățile naționale pot controla mai bine operațiunile de transport rutier care se desfășoară pe teritoriul lor și să aplice norme într-un mod mai eficient. Acest lucru va fi realizat prin controale în trafic mai bine orientate, prin facilitarea cooperării între statele membre și prin recurgerea la tahografelor inteligente.

Cum vor beneficia producătorii de noile inițiative?

Mai multă transparență cu privire la consumul de carburant și emisiile de CO2 ale noilor camioane vor stimula inovarea și concurența între producători pentru a produce vehicule mai eficiente din punct de vedere energetic. Cu alte piețe globale importante, cum ar fi Statele Unite, Canada, China și Japonia au introdus deja măsuri de eficiența consumului de combustibil pentru vehiculele utilitare grele, este vital pentru ca industria UE să țină pasul și să mențină rolul lor actual de lider în eficiența vehiculului. Creșterea achizițiilor publice de vehicule nepoluante, zero emisii va crea o cerere suplimentară pentru vehicule inovatoare și stimula inovarea, în special în domeniul transporturilor grele.

Sunt un furnizor de servicii de transport  inițiativele Comisiei vor crea noi oportunități de afaceri?

Prin accelerarea digitalizării de transport, inițiativele de astăzi vor crea noi oportunități de afaceri pentru companiile inovatoare. În primul rând, standardele comune ale UE pentru taxare electronică vor facilita aparitia de dispozitive digitale de taxare pentru conducători auto pe intreaga europa. În al doilea rând, furnizorii de servicii vor putea accesa date de călătorie de la toate tipurile de transport (cum ar fi autobuzele regulate, tren, autocare, avioane, etc.), care le va permite crearea de noi aplicații sau site-uri web.

Elementele principale ale propunerilor Comisiei Europene

A.MOBILITATE COMPETITIVA SI ECHITABILA SOCIAL

Cum vor contribui inițiativele propuse la condiții de concurență echitabile în sectorul transportului rutier de mărfuri?

Norme mai clare și comune, combinate cu o mai bună aplicare și eliminarea birocrației inutile, va contribui la condiții de concurență echitabile între transportatorii rutieri. De exemplu, normele actuale privind cabotajul sunt puse în aplicare în mod diferit de către unele state membre, în parte pentru că acestea sunt considerate dificil de aplicat. Comisia propune simplificarea normelor pentru a se asigura că acestea sunt aplicate în mod uniform în întreaga UE.

Ce sunt companiile fantomă?

Societăților fantomă sunt societăți înființate cu scopul de a se sustrage obligațiilor legale, de obicei, în domenii cum ar fi impozitele, asigurările sociale, TVA-ul și salariile. Ele sunt folosite pentru a obține avantaje de cost de către unii transportatori. Acestea sunt ilegale, dar încă de multe ori merg nedetectate. Propunerile definesc criterii mai clare pentru a elimina astfel de companii,care au doar un sediu in o tara dar activitatea este in alta tara.

Initiativele propuse cum vor imbunatatii cadrul și condițiile de angajare cat si conditiilor sociale sociale ale conducătorilor auto?

Lupta împotriva „companiilor fantomă“ va permite o concurență mai loială și o mai bună protecție a lucrătorilor. Mai mult decât atât, mai multă claritate cu privire la aplicarea Directivei privind detașarea lucrătorilor, în special în ceea ce privește aplicarea proporțională și efectivă a legislației salariale minime, clarificare și adaptare a dispozițiilor de repaus săptămânal, precum și un sistem îmbunătățit de aplicare va avea un impact pozitiv asupra corectitudinii sociale. Propunerile sunt echilibrate pentru a proteja șoferii și să se asigure că operatorii de transport nu se confruntă cu o birocratie suplimentară atunci când șoferii lor sunt in trafic în alte țări ale UE.

Ce este „cabotaj“ și cum se va modifica regulile?

„Cabotajul“ este termenul folosit pentru a descrie situațiile în care un camion străin face livrări naționale pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene imediat după o călătorie internațională dintr – un alt stat membru sau dintr – o țară din afara UE. Până în prezent, normele UE a permis pentru 3 operațiuni de cabotaj în termen de 7 zile de la livrarile internaționale. Noile norme vor permite un număr nelimitat de operațiuni de cabotaj în termen de 5 zile de la livrarile internaționale. Acest lucru va fi mai ușor de aplicat și va permite , de asemenea , camioanelor să aibă mai puține curse goale, care economisesc combustibil..

Ce este „detașarea“ lucrătorilor? Are aplicatibilitate  conducătorilor de camioane?

„Detașarea“ este o situație în care lucrează un lucrător pentru o perioadă limitată într-un alt stat membru al UE și dobândește temporar drepturi sociale în statul membru respectiv. Un exemplu este dreptul de a câștiga aceeași rată de salarizare ca și lucrătorii locali.

În martie 2016, Comisia a propus o revizuire a Directivei privind detașarea lucrătorilor și a anunțat intenția de a veni cu norme specifice pentru sectorul de transport rutier , având în vedere caracterul extrem de mobil sectorului. Astăzi, Comisia își îndeplinește acest angajament.

Pentru transportul internațional ( de exemplu , de la statul membru „A“ la statul membru „B“), Comisia propune ca șoferii sa fie considerati lucrători detașați în cazul în care petrec cel puțin 3 zile dintr – o lună calendaristică pe teritoriul unui alt stat membru. Toate operațiunile de cabotaj (adică livrări în statul membru „B“) vor fi considerate ca detașare a lucrătorilor din ziua 1 . Propunerile Comisiei susține principiul „salariu egal pentru muncă egală“, fiind în același timp proporționale , astfel încât să nu creeze blocaje suplimentare pentru operatori și șoferii lor.

Comisia propune modificarea normelor privind odihna și a programelor de conducere?

Normele europene comune privind odihnă și perioadele de conducere ale șoferilor de camioane sunt esențiale pentru a menține drumurile noastre cât mai sigure posibil și pentru a asigura condiții bune de lucru. Prin urmare , Comisia nu propune prelungirea timpului de conducere sau pentru a modifica numărul de perioade de repaus care sunt necesare. Ceea ce propune este de a facilita pentru conducătorii auto să -și petreacă mai mult timp acasă, mai degrabă decât pe drum.

Soferii sa doarma în cabină este permis sau nu?

Normele actuale sunt neclare și interpretate în mod diferit în Europa. Comisia propune ca șoferii să ia pauzele de 45 de ore in afara cabinei. Angajatorii vor trebui să ofere cazare decente pentru conducătorii auto.

Sunt vehicule sub 3,5 tone în domeniul de aplicare al propunerilor Comisiei?

Mai multe state membre au raportat cu privire la utilizarea tot mai mare de vehicule sub 3,5 tone pentru transportul comercial. In timp ce fenomenul rămâne limitat, există dovezi de o tendință de creștere. Prin urmare, Comisia intenționează să facă  obiectul unor norme europene de transport ,acest lucru va contribui la o „profesionalizare“ a sectorului.

B.MOBILITATE CURATA SI DURABILA

Cum considera Comisia ca va crește eficiența consumului de combustibil pentru vehiculele mai grele?

Pentru vehicule grele, Comisia intenționează să modifice normele în vigoare privind desenele sau modelele permise pentru a îmbunătăți aerodinamica. Comisia va promova , de asemenea , adoptarea de vehicule cu consum eficient de combustibil , printr – o monitorizare și raportare a emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil. Datele care urmează să fie monitorizate și raportate vor fi determinate utilizând instrumentul de energie pentru vehicule Consum de calcul ( VECTO ). Acest lucru va stimula concurența și să încurajeze producătorii să dezvolte mai multe vehicule eficiente privind consumul de combustibil. Aceste date de monitorizare vor fi , de asemenea , de folos autorităților locale în cazul în care doresc să proiecteze sisteme de tarifare pentru a descuraja utilizarea vehiculelor mai poluatoare si cu consum ridicat de combustibili.

Ce propuneri are Comisia în ceea ce privește taxarea rutieră?

Taxarea rutiera este o competență națională. Statele membre sunt și vor rămâne libere să introducă sau nu taxarea durmurilor de pe teritoriul lor. În cazul în care decid să facă acest lucru, Comisia propune ca acestea să respecte anumite reguli pentru toate categoriile de vehicule. Aceste norme vizează:

Furnizarea de stabilire a prețurilor mai corecte . Tarifare bazat pe distanța ( de exemplu , taxele de trecere), spre deosebire de timp ( de exemplu , viniete) reflectă mai bine utilizarea reală, emisiilor și a poluării. Prin urmare , Comisia propune eliminarea progresivă a sistemelor bazate pe timp , după o fază de tranziție corespunzătoare (2023 pentru vehiculele utilitare grele, 2027 pentru alte categorii).

Răsplătirea vehiculelor ecologice . În conformitate cu principiul „poluatorul plătește-“, statele membre ar trebui să varieze nivelul taxei pe baza performanței CO2 ale vehiculelor.

Contribuie la finanțarea infrastructurii durabile . Veniturile colectate pot fi o contribuție importantă la finanțarea infrastructurii și o punte de întreținere curentă în UE, estimate la aproximativ 60 de miliarde €.

Aceste propuneri sunt însoțite de dispoziții de taxare electronice care permit o călătorie fără întreruperi între statele membre.

Va posibil să se perceapă taxe în funcție de emisiile de CO2, zgomotul și poluarea aerului?

Da. Modularea taxei pe emisiile de CO2 va deveni obligatoriu pentru a oferi utilizatorilor stimulente pentru a cumpăra și de a utiliza vehicule mai curate. Statele membre vor avea, de asemenea, posibilitatea de a taxa bazată pe costurile externe, cum ar fi zgomotul, aglomerația și poluarea aerului.

Propunerile Comisiei conduc la costuri mai mari pentru șoferi?

Nu, propunerea Comisiei nu va impune nicio creștere a tarifelor existente și nici introducerea de noi taxe. Propunerile Comisiei vor garanta, de asemenea, că șoferii nu sunt discriminați pe baza naționalității lor, prin plati discriminatorii. În cele din urmă, în conformitate cu principiul„poluatorul plătește“, cele mai ecologice mașini vor avea o taxă mai mică. Proprietarii de vehicule cu emisii zero de exemplu, vor beneficia de o reducere de 75% .

Ce măsuri a luat Comisia pentru a strânge norme privind testarea emisiilor auto?

Comisia a introdus metode mai robuste și realiste de testare pentru măsurarea atât de oxizi de azot (NOx) și emisiile de CO2 provenite de la autovehicule. Și în ianuarie 2016, Comisia  a propus un regulament  pentru o revizuire completă a așa-numitul cadru de omologare de tip auto. Propunerea urmărește să asigure testarea vehiculelor mai independentă și mai multe controale la mașinile aflate deja în circulație. Propunerea prevede , de asemenea , mai mari puteri de supraveghere ale UE asupra autorităților naționale, centrele de testare și producătorilor, inclusiv posibilitatea de a impune amenzi producătorilor.

 

C.MOBILITATEA PRIN CONECTARE

De ce promovează Comisia sistemelor de taxare electronice?

Sistemele actuale de taxare din UE nu dispun de interoperabilitate, ceea ce reprezintă o problemă, în special pentru traficul transfrontalier. Astăzi, sunt necesare multe „tag-uri de taxare“ și conturi să faca posibila traversarea continentul. Un sistem interoperabil ar permite o etichetă de taxare și un sistem de facturare simplu pentru companiile de transport. În afară de servicii mai bune pentru utilizatori, acest lucru va reduce, de asemenea, costurile de taxare și de a da posibilitatea ca furnizorii de servicii să ofere și alte servicii de valoare. Acest lucru este cunoscut sub numele de Sistemul European de Taxare Electronic EETS.

De ce se propun sisteme integrate de calatorie?Exista si acum site-uri si aplicatii.

Astăzi, anumite site – uri oferă informații cu privire la planificarea călătoriilor. Cu toate acestea, ele nu dispun de informațiile necesare pentru a furniza toate opțiunile exista peste un miliard de calatorii transfrontaliere in UE anual . Comisia își propune să creeze puncte naționale de acces pentru a aduna date de la toate formele de transport. Acest lucru ar putea fi puse la dispoziția părților terțe, pentru a le permite să construiască noi și mai precise  planificari a călătoriilor .