După ani de dispută, țările UE au convenit asupra unor noi norme de protecție împotriva dumpingului social și salarial. În viitor, lucrătorii detașați din alte țări ale UE vor fi plătiți la fel ca si colegii locali. Miniștrii Afacerilor Sociale au aprobat această reformă a așa-numitei directive privind detașarea . Acum trebuie reconciliată cu Europarlamentul.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, care a contribuit puternic la reformă, a salutat progresul pe Twitter: “Mai multă protecție, mai puțină fraudă”, a scris el. Cu perseverență, dialog și ambiție, Europa se poate schimba în beneficiul tuturor. De asemenea, ministrul estonian al muncii ,Yevgeny Ossinowski a subliniat semnificația acestui fapt pentru întreaga Uniune Europeană.Comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen, a declarat: “Acesta va fi un pas important în lupta împotriva dumpingului social”.
Pentru prima dată la nivelul UE
Odată cu reforma, normele salariale și de salarizare aplicabile localnicilor sunt, în principiu, transferate și lucrătorilor detașați. Transferurile secundare sunt, de asemenea, limitate pentru prima dată pe întreg teritoriul UE. De regulă, acestea nu ar trebui să dureze mai mult de douăsprezece luni, cu excepția cazurilor excepționale de 18 luni.
Industria de transport
Cu toate acestea, industria transporturilor este inițial exclusă din reformă și are propriile reguli. Limitarea și excepțiile pentru șoferii de camioane au fost controversate până de curând. Miniștrii afacerilor sociale au negociat încă o dată reforma propusă de Comisia Europeană în 2016.
Directiva privind detașarea lucrătorilor din 1996 reglementează încadrarea în muncă a lucrătorilor în alte țări ale UE. Pentru acești angajați sunt deja necesare standarde minime, cum ar fi plata salariului minim aplicabil. Cu toate acestea, componentele obișnuite ale salariilor, cum ar fi indemnizațiile, primele sau conditiile dificile, lipsesc adesea. Potrivit Comisiei UE, lucrătorii detașați câștiga adesea, în prezent ,doar pe jumătate la fel de mult ca și lucrătorii casnici. Reforma își propune să schimbe acest lucru.
Normele afectează milioane de lucrători din întreaga Europă. În Germania, aproximativ 561.000 de angajați din Italia, Spania sau țările din estul UE au fost activi în 2016 în conformitate cu reglementările sindicale, majoritatea conform regulilor Directivei privind detașarea lucrătorilor.