Tahograf digital: Anchete împotriva fraudei paneuropene


Bruxelles / Haga Procurorii din Belgia și Olanda au deschis anchete împotriva unei bande responsabile pentru manipularea tahografelor digitale în camioane din toată Europa. În cadrul manipulării, atât software-ul, cât și hardware-ul sunt schimbate astfel încât încălcările prescrise de conducere și perioadele de odihnă în timpul verificărilor nu mai pot fi practic determinate. Anchetatorii presupun că câteva mii de camioane în Europa călătoresc deja cu tahografele manipulate în acest fel.

Frauda a fost lansată în iunie. La acel moment, poliția belgiană din provincia Flandra de Vest a arestat doi presupuși membri ai bandei cu naționalitate poloneză. Unul dintre bărbați se afla în procesul de instalare a software-ului manipulat în mai multe tahografe. Acesta este încă în arest preventiv, potrivit Parchetului Belgiei. Datorită investigațiilor ulterioare, camioanele cu tahografe manipulate au putut fi depistate în mai multe companii de transport din Belgia și Olanda.

Parchetul olandez presupune că programul de fraudă ar fi dezvoltat și distribuit din Polonia. Producătorii ar lucra cu companii și instalatori din toată Europa. Mii de camioane pot fi deja pe drumuri cu tahografe echipate cu acest software , au spus procurorii.